Kryptovaluta

De kraftige kursstigninger og -fald på de såkaldte kryptovalutaer har øget relevansen af den skattemæssige behandling af henholdsvis gevinst og tab på de forskellige virtuelle valutaer, herunder bitcoins.

Det er i dag fast antaget i praksis, at beskatning af kryptovaluta, herunder bitcoins, som udgangspunkt reguleres efter reglerne i statsskatteloven.

Det følger helt overordnet af statsskattelovens § 5, stk. 1, litra a, at skatteyder i udgangspunktet ikke beskattes af den værdiforøgelse eller indtægt, som måtte stamme fra salg af skatteyders aktiver, og tilsvarende er der heller ikke fradrag for tab. Undtagelsen hertil er de tilfælde, hvor aktiverne er anskaffet som enten led i nærings- eller i spekulationsøjemed.

Opgørelsen af gevinst og tab på kryptovaluta er et blandt flere særligt udvalgte kontrolområder for Skattestyrelsen og grundet det forhold, at der er tale om en realisationsbeskatning viser vores erfaring, at der hurtigt kan blive tale om store skattemæssige gevinster og tab. Vores bistand i sagerne vidner endvidere om, at det kan overraske mange skatteydere, da nettogevinsten eller -tabet måske reelt er vanskeligt at få øje på.

Handler du eller din virksomhed med kryptovaluta opfordres der til at søge særlig rådgivning for opgørelse af gevinst og tab. Det samme gælder for det tilfælde, at Skattestyrelsen varsler en kontrol af din opgørelse eller tab, herunder indkalder materiale til brug for en undersøgelse af, i hvilket omfang du eller din virksomhed har handlet med kryptovaluta.

Tilsvarende gælder andre virtuelle objekter, herunder eksempelvis Non-fungible tokens (NFT’er).

Vi har indenfor vores speciale Skatter og afgifter særlige fokusområder, herunder eksempelvis skatte- og afgiftsager.

Klik her hvis du ønsker at læse mere om vores viden på dette område, herunder om muligheden for en gratis vurdering.

Publikationer