Genoptagelse: Reaktionsfristen

I en nyligt afsluttet klagesag blev resultatet, at Skattestyrelsen ikke havde overholdt reaktionsfristen efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2.

13. oktober 2024 | SKATTER OG AFGIFTER

Den i klagesagen (sagsnr. 23-0072820) omhandlede skatteyder havde købt to ejendomme i De Forenede Emirater i indkomståret 2015. Skatteyder finansierede købet ved optagelse af privat lån.

Klagesagen udsprang herefter af den omstændighed, at Skattestyrelsen var af den opfattelse, at skatteyder skulle beskattes af det private lån, som – efter Skattestyrelsens opfattelse – ikke kunne anerkendes.

Forhøjelsen, på samlet over 1.300.000 kr. for indkomståret 2015, blev gennemført på baggrund af, at Skattestyrelsen anså det private lån som skattepligtige aktiver i henhold til bestemmelsen i statsskattelovens § 4.

Nærmere om sagsforløbet hos Skattestyrelsen

Skattestyrelsen anmodede den 16. september 2021 skatteyder om at indsende oplysninger vedrørende finansiering af købet af ejendommene. Skatteyder indsendte efterfølgende den 8. oktober 2021 to skøder vedrørende klagerens erhvervelse af ejendommene samt et lånedokument uden underskrift fra långiver.

Skattestyrelsen anmodede den 21. oktober 2021 skatteyder om yderligere materiale, herunder købsaftalerne for skatteyders erhvervelse af ejendommene og lånedokumentet med underskrift fra långiver. Skatteyder indsendte den 10. november 2021 to skøder og en købsaftale vedrørende skatteyders overdragelse af ejendommene til långiver. Skatteyders repræsentant redegjorde den 17. januar 2022 yderligere for forhold vedrørende ejendommene.

Skattestyrelsen havde ikke siden den 17. januar 2022 anmodet om eller modtaget yderligere oplysninger vedrørende ejendommene men traf alligevel først den 18. maj 2023 afgørelse om at ændre skatteyders skatteansættelse for indkomståret 2015 med henvisning til, at betingelserne for ekstraordinær genoptagelse af skatteforvaltningslovens § 27 var opfyldt.

Resultatet af klagesagen

Skattestyrelsens afgørelse blev påklaget til Skatteankestyrelsen, og der blev efterfølgende truffet afgørelse i denne.

Efter en samlet konkret vurdering blev klagesagen vedrørende indkomståret 2015 afsluttet med den begrundelse, at Skattestyrelsen ”… ikke har overholdt reaktionsfristen, jf. skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2”.

Den gennemførte forhøjelse af skatteansættelsen med over 1.300.000 kr. for indkomståret 2015 blev derfor annulleret.

Der blev ved afgørelsen lagt afgørende vægt på, at Skattestyrelsen kom i besiddelse af det nødvendige grundlag til at varsle en korrekt afgørelse den 17. januar 2022. Skattestyrelsen havde således ikke overholdt reaktionsfristen efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, idet Skattestyrelsen først den 23. februar 2023 har varslet ændringen af klagerens skatteansættelse for indkomståret 2015.

Opsamling

Afgørelsen illustrerer, hvorledes det er muligt at opnå medhold, når Skattestyrelsen ikke har overholdt reaktionsfristen, jf. skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2.

Afgørelsen forventes ikke offentliggjort af Skatteforvaltningen, hvorfor der er tale om et eksempel fra den ikke-offentliggjorte praksis.

Har du brug hjælp til en sag mod Skatteforvaltningen, herunder Skattestyrelsen?

Bliver du involveret i en skattesag og ønsker du en nærmere, uforpligtende vurdering af denne, er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Klik her for at læse mere om fokusområdet skatte og afgiftssager og de muligheder, du eller din virksomhed har for at videreføre en skatte- eller afgiftssag.



Nyheder
Publikationer