Ej momspligt ved køb og salg af skins i computerspil

Gaming kan blive en momspligtig virksomhed, og ny afgørelse fra Landsskatteretten illustrerer vigtigheden af at fremlægge alle relevante faktiske forhold, når en sådan vurdering skal foretages i en skattekontrol.

08. maj 2025 | SKATTER OG AFGIFTER

Skattestyrelsen har i de seneste år rettet sine kontroller mod nye områder, herunder aktiviteter knyttet til online spil som Fortnite og CounterStrike med flere.

Kontrolsagerne har blandt andet omhandlet spørgsmålet om, hvorvidt sælgerne af skins –  det vil sige digitale udsmykningsgenstande til brug i computerspil –  var afgiftspligtige personer i henhold til momslovens § 3. Dette med den konsekvens, at der således er pligt til afregning af salgsmoms, samt om den manglende afregning af salgsmoms kunne anses for mindst groft uagtsomt, hvorved ansættelse af afgiftstilsvaret kan foretages mere end tre år efter angivelsesfristens udløb i henhold til skatteforvaltningslovens § 32, stk. 1, nr. 3.

Er sidstnævnte forhold oplyst, vurderes det typisk videre i skattekontrollen, om der er grundlag for en eventuel straffesag mod afgiftsyder, altså om der er grundlag for at sanktionere denne for ikke at have afregnet moms ved salg af eksempelvis skins.

Ny afgørelse om økonomisk virksomhed

Ved en endnu ikke offentliggjort afgørelse af den 29. april 2025 (sagsnr. 23-0023664) har Landsskatteretten i en klagesag taget stilling til, om der forelå økonomisk virksomhed i relation til køb og salg af netop skins. Landsskatteretten kom frem til, at der ikke var tale om økonomisk virksomhed.

Skattestyrelsen havde i den konkrete sag til prøvelse anset spilleren for at have udøvet økonomisk virksomhed med køb og salg af skins i et online spil. Skattestyrelsen havde på denne baggrund fastsat et momstilsvar på ca. 100.000 kr. for udgående moms i afgiftsperioden fra den 1. januar 2020 til den 31. december 2020.

Skatteankestyrelsen havde indstillet en stadfæstelse af Skattestyrelsens afgørelse.

Landsskatteretten fandt, at det var med urette, at Skattestyrelsen havde fastsat udgående salgsmoms, da der ikke var tale om økonomisk virksomhed i henhold til momslovens § 3 og tilsidesatte derfor Skattestyrelsens afgørelse.

Landsskatteretten foretog en samlet konkret vurdering og lagde vægt på, at de omhandlede skins var erhvervet til brug for spillet i klagerens egenskab af privatperson og var anvendt af ham som led i hans private interesse i spillet og efter endt anvendelse i spillet efterfølgende blev solgt videre i samme stand til andre private spillere. Der blev lagt særlig vægt på det af klageren oplyste om, at de omhandlede skins var erhvervet af klageren til brug for klagerens anvendelse i spillet med det ene formål at give klageren en bedre spiloplevelse, og at klageren ved salgene af skins gennemsnitligt havde opnået samme pris for et skin, som han selv havde betalt for dette.

Online spil er stigende

En ny undersøgelse fra Medierådet for Børn og Unge, DR og DFI offentliggjort i marts 2024 har afdækket danske børn og unges spillevaner i 2023. Af undersøgelsen fremgår, at danske børn og unge gamer i stor stil – hele 46 % af børn og unge i alderen 1-15 år spiller dagligt eller næsten dagligt digitale spil, 90 % har prøvet at spille digitale spil, og 46 % bruger penge på spil.

Det er en integreret del af mange online spil, at der sker en hyppig udskiftning af skins, da det giver status at være indehaver af de mest populære og eksklusive skins. Dette medfører naturligt en stigning i køb og salg af skins. Der er god grund til at forvente, at der vil komme flere kontroller af gamere i den nærmeste fremtid.

Relevansen af professionel bistand

Der er god grund til at søge juridisk assistance, hvis du bliver involveret i en kontrolsag vedrørende manglende betaling af skat og/eller moms, således alle relevante aspekter bliver belyst tidligt i forløbet, da vurdering af økonomisk virksomhed i momsretlig henseende er en konkret vurdering.