Landsskatteretten har for nyligt fastslået, at en skattefri omdannelse af en personligt ejet virksomhed til et selskab med tilbagevirkende kraft ikke bevirkede, at ligningslovens § 16 E fik tilbagevirkende kraft på hævninger på virksomhedens konto.
22. december 2021 | SKATTER OG AFGIFTER
Med virkning pr. 14. august 2012 har indførelsen af bestemmelsen i ligningslovens § 16 E blandt andet medført, at aktionærer med bestemmende indflydelse risikerer at blive beskattet, hvis der – efter skattemyndighedernes vurdering – kan anses at være ydet et direkte eller indirekte lån fra selskabet til aktionæren.
I en nyere afgørelse – som nu er offentliggjort som SKM2021.666.LSR – skulle Landsskatteretten forholde sig til, om en skattefri omdannelse af en personligt ejet virksomhed til et selskab med tilbagevirkende kraft bevirkede, at ligningslovens § 16 E også fik tilbagevirkende kraft på hævninger på virksomhedens konto.
I den pågældende sag blev en personligt ejet tandlægevirksomhed omdannet til et selskab i 2016 efter reglerne om skattefri virksomhedsomdannelse. Selskabet blev stiftet den 14. juni 2016 med regnskabsmæssig virkning pr. 1. januar 2016. Der var i perioden fra den 1. januar 2016 til den 14. juni 2016 foretaget en række hævninger på virksomhedens konto. Spørgsmålet var, om disse hævninger kunne anses for omfattet af ligningslovens § 16 E, hvilket var Skattestyrelsens opfattelse.
Skattestyrelsen anførte således under sagen i Landsskatteretten blandt andet følgende:
”Skattestyrelsen fastholder, at både klager og selskabet er omfattet af personkredsen i ligningslovens § 16 E, stk. 1. Selskabet er stiftet med retsvirkning fra 1. januar 2016, hvorved bestemmelsen finder anvendelse i hele indkomståret 2016.”
Landsskatteretten tilsidesatte imidlertid synspunktet, idet Landsskatteretten fandt følgende:
”… at det i henhold til ligningslovens § 16 E er en betingelse, at der på tidspunktet for hævningerne på mellemregningskontoen var en forbindelse mellem klageren og selskabet omfattet af selskabsskattelovens § 2, 1. og 2. pkt., jf. ovenfor. Da stiftelsesdokumentet først blev underskrevet den 14. juni 2016, finder Landsskatteretten, at der før denne dato ikke bestod en sådan forbindelse mellem selskabet og klageren, da selskabet ikke eksisterede på det pågældende tidspunkt, og da klageren som følge deraf ikke var indehaver af anparter i selskabet. Beskatning efter ligningslovens § 16 E sker på det tidspunkt, hvor lånet opstår, og det er derfor Landsskatterettens vurdering, at det også er forbindelsen mellem långiver og låntager på dette tidspunkt, der skal lægges til grund. En beskatning efter ligningslovens § 16 E på et tidspunkt, hvor selskabet ikke eksisterede, vil efter Landsskatterettens opfattelse kræve en klar lovhjemmel, og en sådan findes hverken i ligningsloven, selskabsskatteloven eller virksomhedsomdannelsesloven.”
På baggrund af ovenstående fandt Landsskatteretten således:
”… at der ikke kan ske beskatning hos klageren af hævninger på mellemregningskontoen før underskrivelsen af stiftelsesdokumentet den 14. juni 2016 efter ligningslovens § 16 E.”
Dermed fastslog Landsskatteretten, at der ikke i medfør af ligningslovens § 16 E kunne ske beskatning af hævninger på mellemregningskontoen forud for det tidspunkt, hvor selskabet blev stiftet, uanset at selskabet i forbindelse med virksomhedsomdannelsen skattemæssigt blev etableret med tilbagevirkende kraft.
Landsskatterettens afgørelse bekræfter, at der kan være grundlag for at anfægte Skattestyrelsens ofte restriktive vurdering af anvendelsesområdet for ligningslovens § 16 E.
Har du brug for en nærmere vurdering vedrørende ligningslovens § 16 E?
Skattemyndighedernes opfattelse i sager vedrørende ligningslovens § 16 E er ofte ganske vidtgående og ledsages desuden ofte af varsling om ansvarsvurdering, hvilket kan føre til strafansvar.
Har skattemyndighederne rejst en sådan sag over for dig eller dit selskab, er du meget velkommen til at kontakte os for en vurdering af sagen.