Velgørende og almennyttige foreninger har mulighed for at ansøge om delvis momskompensation for udgifter til købsmoms i forbindelse med deres momsfri almenvelgørende aktiviteter. Denne kompensation er reguleret af bekendtgørelse nr. 111 af 2. februar 2015, som fastsætter de nærmere regler for tildeling af tilskuddet.
Hvem kan ansøge?
- Foreninger, der er godkendt i henhold til ligningslovens § 8 A og § 12, stk. 3, kan ansøge om kompensation. Det er en forudsætning, at foreningen har et CVR-nummer og en NemKonto, hvor kompensationen kan udbetales.
Hvad kan der ansøges om?
- Der kan ansøges om kompensation for udgifter til købsmoms, som ikke allerede er godtgjort efter momslovens § 45. Kompensationen beregnes i forhold til foreningens egenfinansieringsgrad, som omfatter private indtægter såsom donationer, arv, medlemskontingenter og overskud ved indsamlinger.
Hvornår er ansøgningstidspunkt?
- Ansøgningen skal indsendes til SKAT senest den 1. juli efter udløbet af det kalenderår, som der søges kompensation for. Ansøgningen skal indeholde oplysninger om det beløb, der søges kompensation for, foreningens udgifter til købsmoms og egenfinansieringsgrad.
Hvordan fordeles kompensationen?
- Hvis det samlede beløb, der ansøges om, overstiger den afsatte pulje, fordeles kompensationen proportionalt med de ansøgte beløb.
Skattestyrelsen har allerede varslet, at der vil blive foretaget kontrol af ansøgningerne, som indgives her inden den 1. juli 2025 vedrørende 2024. Skattestyrelsen har videre oplyst, at de typiske seks fejl er følgende:
- Der søges for udgifter, der ikke er moms på (eksempelvis forsikringer, aviser og husleje). Tjek fakturaen, om der står dansk moms på.
- Fakturaer opfylder ikke kravene (eksempelvis ved udlæg, hvor en faktura er udstedt til privatperson frem for organisationen – eller ved MobilePay-betalinger, hvor det ikke fremgår, hvem der har betalt, eller om der er dansk moms på). For at opfylde kravene skal der på fakturaen stå dansk moms på, hvornår udgiften er afholdt, hvad varen/ydelsen er, og at organisation står som modtager på fakturaen.
- Der ansøges for private udgifter til foreningens personale og frivillige (eksempelvis kost, te, kaffe og frugt). Det er alene udgifter afholdt i forbindelse med den momsfrie almenvelgørende aktivitet, organisationen kan ansøge for.
- Der medregnes udgifter fra et andet kalenderår. Foreningen kan kun ansøge om udgifter faktureret for det kalenderår, foreningen ansøger for.
- Ved beregning af egenfinansieringsgraden medregnes indtægter, der ikke skal indgå. Eksempelvis tidligere modtaget momskompensation, momspligtige indtægter, lønrefusioner, urealiserede kursgevinster mv.
- Ved beregning af egenfinansieringsgraden medregnes offentlige tilskud i den private indtægt. Undersøg, om tilskuddet kommer fra en offentlig institution.
TVC Advokatfirmas skatteafdeling
Kontakt TVC Advokatfirmas Skatteafdeling for en uforpligtende drøftelse, hvis din forening er udtaget kontrol og der opstår en tvist.
Vi står klar til at assistere med alle aspekter i den henseende.