Sø- og Handelsretten har den 10. januar 2020 truffet afgørelse i en sag om krænkelse af ophavsretsloven og markedsføringsloven. Afgørelsen fastslår, at offentlig brug af møbler, hvis design krænker ophavsretten og markedsføringsloven, ikke er tilladt.
28. januar 2020 | IMMATERIALRET
Sø- og Handelsretten skulle i den omtalte sag tage stilling til, hvorvidt en restaurantens benyttelse af nogle armstole i deres restauranter, hvis design lå tæt op ad Wegners ”The Chair”, krænkede den danske møbelproducents ophavsret, og om restauranten samt dennes ejer havde tilsidesat markedsføringslovens regler om god skik.
Af ophavsretslovens § 2 fremgår det, at en ophavsret giver eneret til at råde over værket ved at fremstille dette og gøre det tilgængeligt for almenheden. Det har på den baggrund været nødvendigt for retten at foretage en vurdering af de omtalte stole for at klarlægge, om disse krænker møbelproducentens ophavsretsbeskyttede produkt.
Retten slår i sagen fast, at ”uanset de forskelle der foreligger, herunder forskellen i mål, kvalitet og bredden på armlænet, finder retten efter en helhedsvurdering, at [restaurantens] stol i sit designudtryk ligger så tæt op ad The Chair, at der er tale om en meget nærgående efterligning.”
Retten vurderer i den konkrete sag, at der på trods af en række konstaterede forskelle mellem de to stole, er sket krænkelse af producentens rettigheder til ”The Chair” ud fra en visuel helhedsvurdering.
God-skik-reglen i markedsføringslovens § 3 giver rettighedshaveren beskyttelse mod blandt andet aggressiv eller utilbørlig reklame, urimelig handelspraksis, udnyttelse af konkurrenter og efterligninger. I nærværende sag fandt retten, at den offentlige fremvisning af slaviske efterligninger af de ophavsretligt beskyttede stole – særligt idet prisen for de af restauranten indkøbte stole udgjorde mindre end 2 procent af prisen for ”The Chair” – skadede ”The Chairs” anseelse og dermed producentens fremtidige afsætningsmuligheder.
Restauranten blev pålagt at udlevere de indkøbte stole til producenten og fik forbud mod at vise stolene offentligt, ligesom restauranten og restauratøren blev pålagt at betale et vederlag, erstatning for markedsforstyrrelse og sagsomkostninger til producenten. Endelig blev restauranten og restauratøren idømt hver en bøde for forsætlig krænkelse af producentens ophavsret.
Sø- & Handelsrettens dom kan læses her.
Har du spørgsmål til gældende ret på området, kan du kontakte en af TVC Advokatfirmas specialister på området. Vi sidder altid klar til en uforpligtende drøftelse af din konkrete case.
Læs mere på tvc.dk/beskytdinerettigheder