I finanslovsaftalen for 2020 har aftalepartierne bebudet at afskaffe forældrekøb i virksomhedsordningen. Nedenfor sætter vi fokus på, hvad der er op og ned i sagen.
18. februar 2020 | SKATTER OG AFGIFTER
Aftalepartiernes ræsonnement til at afskaffe forældrekøb i virksomhedsordningen
Baggrunden for at aftalepartierne ønsker muligheden afskaffet er, at de gældende regler giver mulighed for at anvende virksomhedsordningen til at trække renteudgifter på forældrekøbslejligheder fra i egen eller ægtefælles lønindkomst mv. (i den personlige indkomst). Dermed har renteudgiften i virksomhedsordningen en fradragsværdi på op til ca. 56% for topskatteydere mod normalt 25,6%-33,6%, hvis virksomhedsordningen ikke anvendes.
Mulige konsekvenser af et fremtidigt lovforslag
Det er endnu uvist, hvordan regeringen planlægger at udfærdige lovforslaget, da dette ikke foreligger i skrivende stund. Man kan således alene gisne omkring de mulige konsekvenser ved et fremtidigt lovforslag. Spørgsmålene om de mulige konsekvenser af en afskaffelse af forældrekøb i virksomhedsordningen er mange.
For det første angiver aftalepartierne i aftale om finansloven 2020, at man ønsker ændringerne allerede træder i kraft fra 2021. Indebærer det at ændringerne alene har virkning fremadrettet, som kunne være at fremtidige køb af forældrelejligheder ikke kan indgå i virksomhedsordning, eller vil man tillige se bagudrettede konsekvenser, som vil betyde at alle forældrelejligheder, som på nuværende tidspunkt er i virksomhedsordningen, skal tvangshæves?
Eller er det alene aftalepartiernes intention at fjerne rentefradraget i den personlige indkomst, men stadig give brugere af virksomhedsordningen mulighed for at købe en lejlighed med midler, der alene er blevet beskattet med 22%? Man må desværre væbne sig med tålmodighed og afvente regeringens lovforslag, inden ovenstående spørgsmål kan blive besvaret.
Vores anbefaling
Eftersom der ikke foreligger et lovforslag, er det ikke muligt at spå om de nærmere konsekvenser. En anbefaling kunne dog være at overveje muligheden for at anvende mellemregningskontoen, hvis man blev tvunget til at foretage en hævning. Dette er selvsagt alene en mulighed, såfremt man har indskudt private midler tilsvarende den værdi, lejligheden indgik i virksomhedsordningen med. Når regeringen er kommet med deres udspil til et lovforslag, følger vi selvfølgelig op på situationen.
Har du spørgsmål til gældende ret på området, kan du kontakte en af TVC Advokatfirmas specialister på området. Vi sidder altid klar til en uforpligtende drøftelse af din konkrete case.