Hærværk mod Italiens største vartegn

En uheldig situation for turist i Italien kaster lys på, hvordan strafferammen er for hærværk mod nationale vartegn.

07. juli 2023

Italien besøges flittigt af turister året rundt, og landet er i særdeleshed et trækplaster for turister om sommeren.

Denne sommer er en turist kommet galt afsted, da vedkommende ifølge Italiens stat har vandaliseret et af Italiens største turistattraktioner og vartegn, Colosseum.

Turisten dømmes for at have ridset sit eget samt sin kærestes navn ind i murværket på det ældgamle monument.

Turisten vil angiveligt modtage en betydelig bøde og en eventuel fængselsstraf for sine handlinger.

Hvordan er den danske straframme for hærværk mod vartegn?
Episoden fra Italien dømmes selvfølgelig ud fra Italiensk lovgivning. Vi er dog interesserede i, hvordan Dansk lovgivning vurderer og straffer krænkelser mod nationale vartegn.

Man kunne fristes til at sige, at et national vartegn som Colosseum er et af Italiens største varemærker, og at episoden burde behandles som en krænkelse af et varemærke. Faktum er dog, at et nationalt vartegn af den kaliber som Colosseum er, ikke kan varemærkeregistreres af en stat, virksomhed eller privatperson, og derfor ikke kan behandles ud fra gængs varemærkeret.

Derfor vil vi i Danmark ty til straffeloven – herunder straffelovens § 291. Denne lov henviser til, at ”den, der ødelægger, beskadiger eller bortskaffer ting, der tilhører en anden, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder.”  

Derudover tillægges det i § 291 stk. 2. at ”udøves der hærværk af betydeligt omfang eller af mere systematisk eller organiseret karakter, kan straffen stige til fængsel i op til 6 år.

Det kan være vanskeligt at definere, hvem Colosseum tilhører, men argumenterne for, at det ikke tilhører den turist, der besluttede sig for at ridse i murværket, er mange.

En lignende episode i Danmark ville derfor ligesom episoden i Italien også kunne føre til både bøde og fængsel.

Afsluttende bemærkninger
Skal du besøge nationale vartegn eller kulturelle monumenter i din sommerferie, så vil vi råde dig til at holde dig ude af problemer, og i stedet gå med din sunde fornuft, så du ikke ender med en ærgerlig ferieafslutning.

Skulle du alligevel stå med et par juridiske spørgsmål, så har vi hos TVC Advokatfirma åbent alle hverdage hen over sommeren. Vi har dog begrænset åbningstiden for vores receptioner og vores hovedtelefon i ugerne 28, 29, 30 og 31, således du kan ringe mellem 09.00 og 15.00.

Du er altid velkommen til også at række ud til vores advokater direkte.

God sommer.