Dansk møbelvirksomhed bryder konkurrenceloven

GUBI A/S bekender kulør til Konkurrence- og forbrugerstyrelsen (KFST) og modtager millionbøde for at diktere minimumspriser på GUBI produkter.

24. september 2020

Den danske designvirksomhed GUBI A/S har, ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (KFST), accepteret en bøde på 6 mio. kroner. GUBI A/S, der selv har gjort KFST opmærksom på, at de har overtrådt forbuddet i konkurrenceloven om at anvende bindende videresalgspriser, har erkendt, at de i en periode på mere end 2½ år har forbrudt sig mod reglerne. 

Konkurrenceloven forbyder virksomheder at diktere, hvilke minimumspriser en forhandler skal sælge virksomhedens produkter til. I den konkrete sag havde GUBI A/S lavet aftaler med flere af deres forhandlere om, at de vejledende priser for produkterne, som var bestemt af GUBI A/S, gjaldt som mindstepriser ved videresalg. Bindende videresalgspriser anses som værende konkurrencebegrænsende og er et brud på en af de vigtigste regler i konkurrenceloven. 

Principper for udmåling af bødens størrelse 

Ved bødeansættelsen lægges der b.la. vægt på følgende: 

  • Overtrædelsens grovhed 
  • Varigheden af overtrædelsen 
  • Virksomhedens omsætning 

Vurderingen af grovheden opdeles i mindre alvorlig, alvorlig og meget alvorlig overtrædelse. Grundbeløbet for bødesatsen varierer her fra ”op til 4 mio. kr.”, mellem ”4 mio. kr. til 20 mio. kr.” og fra ”20 mio. kr. og op”. Den konkrete sag må antages at være en alvorlig overtrædelse i lyset af bødens størrelse. 

Der lægges yderligere vægt på varigheden af overtrædelsen. Ifølge opdelingerne af varighed, som de er defineret af KFTS, er der i den konkrete sag tale om en overtrædelse af mellemlang varighed (1-5 år). En sådan varighed medfører et tillæg på op til 50 % af bødens grundbeløb, som forklaret ovenfor. 

Ydermere har GUBI A/S’s omsætning haft indvirkning på bødesatsen, da man ifølge bemærkningerne til konkurrenceloven ønsker, at bøder skal være en væsentlig omkostning for virksomheden, der har forbrudt sig mod konkurrenceloven. I det konkrete tilfælde er virksomhedens omsætning ikke oplyst. Det fremgår dog af de seneste to regnskaber, at den årlige bruttofortjeneste har udgjort mere end 150 mio. kr.  

Sagens formildende omstændigheder 

Det er dog særlig vigtigt at pointere, at bøden i den konkrete sag må antages at være fastsat lavt, da GUBI A/S selv har gjort KFST opmærksomme på deres brøde. GUBI A/S har desuden udvist samarbejdsvillighed og tilmed implementeret et compliance-program, med det formål at undgå lignende situationer fremover. Disse faktorer har uden tvivl medvirket til en lempelse af bødens størrelse.  

Hos TVC Advokatfirma har vi stor erfaring med at rådgive om forhandlerforhold, herunder hvilke samhandelsbetingelser, der er i strid med de konkurrenceretlige regler. Har du spørgsmål hertil, er du altid velkommen til at kontakte vores specialister på området. Vi tilbyder en uforpligtende, gratis vurdering af din konkrete situation.