Byggeriets endelige AB-vilkår er nu offentliggjort

De nye standardvilkår inden for byggeri- og anlægsbranchen, bedre kendt som AB 18, ABR 18 og ABT 18, er er nu offentliggjort. AB-udvalget, der siden 2015 har arbejdet på en nytænkning af de almindelige betingelser, offentliggjorde den 21. juni 2018 det nye AB-system i én samlet betænkning.

Bygge- og anlægsbranchens frivillige standardvilkår (almindelige betingelser) kan tilvælges af parterne ved indgåelse af aftaler om udførelse af bygge- og anlægsarbejder og om rådgivning. Vilkårene kaldes samlet for AB-systemet og består i dag af AB 92, ABR 89 og ABT 93, som er fra de respektive årstal som navnene angiver.

Siden 2015 har et udvalg af repræsentanter for byggeriets parter arbejdet på en gennemgribende revision AB-systemet, som nu er offentliggjort. Det nye system omfatter:

  • AB 18 (erstatter AB 92)
  • ABR 18 (erstatter ABR 89)
  • ABT 18 (erstatter ABT 93)
  • Appendikser (APP) om projektudvikling, projektoptimering, driftskrav og incitamenter
  • AB i forenklet version
  • ABR i forenklet version

Med de nye almindelige betingelser følger en nyskabelse i form af forenklede versioner af AB og ABR. De samlede dokumenter får du adgang til ved at klikke her.

AB-udvalget anbefaler, at det nye AB-system har virkning fra 1. januar 2019.

Når AB 92 bliver til AB 18 – hvad betyder det for byggeriets parter?

Vi har tidligere givet indblik i, hvad det betyder for byggeriets parter, at AB 92 nu bliver til AB 18. I forslaget til de nye AB 18-vilkår er der blandt andet nye bestemmelser om byggeriets gennemførelse og nye bestemmelser om tvister. Få indblik i disse her, hvor du kan læse hele nyheden, som vi bragte i februar 2018.

Når ABR 89 bliver til ABR 18 – hvad skal rådgivere forvente?

De nye ABR 18 vilkår lægger op til grundlæggende ændringer af ABR 89 vilkårene. På en lang række punkter trækkes vilkårene i retning af entreprenørernes AB-vilkår såvel med hensyn til opbygning som indhold. Som rådgiver skal du derfor forberede dig på et sæt aftalevilkår, som er meget anderledes end de vilkår, vi kender i dag. Læs hele vores artikel om ABR 18 her.

Hvordan påvirker de nye betingelser jer?

Har du spørgsmål til det nye AB-system, er du velkommen til at kontakte vores entrepriseafdeling for en uforpligtende snak om vilkårenes betydning for jer.

Vores specialister er parate til at assistere med afholdelse af kurser hos dig eller din virksomhed, og vi skræddersyr naturligvis indholdet, således at I får størst muligt udbytte.

Kontakt os og hør mere. 

 

 

Læs mere