Højesteret dømmer leasingfirma for at snyde kunde

TVC Advokatfirma vinder principiel sejr i Højesteret vedrørende leasingfirmas overfakturering. Både leasingaftaler og serviceaftaler koster ofte kunderne langt mere end nødvendigt, men den nye højesteretsdom viser, at der er grænser for, hvor langt man kan gå, før der sker overtrædelse af markedsføringsloven.

Sagen kort

Foreningen Euro-Mediterranean Human Rights Network, der kæmper for menneskerettigheder, havde fremsat et erstatningskrav mod Roskilde-virksomheden Expect Office Solutions A/S (tidligere Mathiesen A/S) på over 700.000 kr. Et beløb, som foreningen var blevet voldsomt overfaktureret af Expect, for at lease kontormaskiner, bl.a. for serviceaftaler og opstilling af nyt udstyr,

Expect udnyttede den omstændighed, at kunden normalt ikke har adgang til at se den faktura, der er udstedt mellem Expect og leasingselskabet. Derved opstod muligheden for at overfakturere kunden for leasingydelser, der ikke blev modsvaret af værdien af det leasede udstyr.

Højesteret har nu slået fast, at den form for udnyttelse af sine kunder er en overtrædelse af markedsføringsloven. Expect skal derfor betale en erstatning på 500.000 kr. til foreningen.

En principiel sejr

TVC Advokatfirma har med partner og advokat (H) Anders Rynkebjerg ført sagen gennem alle tre instanser. Han vurderer, at der er tale om en principiel sejr. Både leasingaftaler og serviceaftaler koster kunderne langt mere end nødvendigt, men den nye højesteretsdom viser, at der er grænser for, hvor langt man kan gå:

”Dommen slår fast, at man ikke bare kan lægge noget til grundlag for fakturering, som ikke findes. De kunne lige så godt have skrevet, at de havde sat maskinerne op med kærlighed, og at det skulle koste kunden 50.000 kroner. Eller have skrevet »Anders And« på fakturaen, for ham kan de heller ikke sælge,” siger Anders Rynkebjerg til Dagbladet Roskilde den 6. maj 2017.

Leasingbranchen har et generelt problem

Anders Rynkebjerg har gennem mere end 10 år ført sager for adskillige organisationer og virksomheder, der er blevet snydt i forbindelse med leasing af kontorudstyr. Han mener, at branchen har et generelt problem.

Til Dagbladet Roskilde forklarer han: ”Branchen er præget af meget kreative sælgere, der falder for fristelsen til at udnytte systemet, fordi det er så let at snyde folk, Jeg har været inde i flere end 200 sager, og i alle sammen har der været lusk.”

I TVC Advokatfirma møder vi desværre alt for ofte klienter, når de har underskrevet leasingaftalen og er blevet snydt til at indgå en alt for dyr leasingaftale, så det er nødvendigt at gennemføre en bekostelig retssag for at få tabet erstattet.

Vi råder alle erhvervsdrivende til at søge juridisk rådgivning, inden de skriver under på en leasingaftale. Omkostningen ved den juridiske rådgivning er forsvindende lille i forhold til udgifterne ved efterfølgende at skulle gennemføre en retssag eller sidde fast i en alt for dyr kontrakt.